Articol scris de Vasi: Cercetas si Lider la patrula Lupisorii Exploratori
Intr-o vara, cam prin 2000, prin Piata Sfatului trecea un grup de vreo opt tineri cu camasi la fel (rosii), „cravate” la fel (albastre), cu rucsaci de munte in spate, pantaloni scurti si incaltati cu sandale de munte sau bocanci… turisti straini, mi-am zis… muntomani.
…Am aflat ceva mai tarziu ca aceia erau cercetasi, de la o prietena din Bacau care era cercetas inca din 1993.
Atat am vazut: muntomani imbracati la fel… si am intrebat-o:
– Si ce cerceteaza, cercetasii?
– Noi cercetasim, nu cercetam… m-a corectat, zambind.
– Pai si ce mai faceti inafara de a merge pe munte?
– Avem mai multe domenii in care ne implicam, astfel ne putem dezvolta personal: social, spiritual, invatam sa acordam primul ajutor, sa facem constructii, avem ateliere de supravietuire… este o scoala a vietii, invatam totul prin puterea exemplului.
– Aceea era o uniforma cu „cravata”?
– Esarfa ii spunem noi, caci unii chiar ne numesc malitios „pionieri”…
– De ce mergi la cercetasi?
– Acolo sunt prietenii mei, la cercetasi am invatat sa cant la chitara, calatoresc in tara si strainatate unde cunosc alti cercetasi, ma implic in proiectele cercetasesti la nivel national si international, asa am invatat sa fiu independenta si sa ma descurc singura in orice imprejurare… suntem ca o mare familie, sa zicem, cu 30.000.000 de membri in toata lumea, iar in tara cam 3.500… si merg la cercetasi pentru ca vreau sa las in urma o lume mai buna.
– Dar de ce aveti uniforma? Cine a inventat cercetasia?
– Fondatorul mişcării cercetasesti este Lordul Baden Powell, fost general in armata britanica… fiind in rezerva, a observat baietii de pe strada sa ca hoinareau toata ziua si a inceput sa-si dedice timpul pentru a-i educa in spirit militaresc, dar neuitand ca sunt copii si joaca are un rol important in educatia lor; asa s-a nascut metoda scout.
– Poti sa-mi zici cate ceva despre cercetasia din Romania?
– Ar fi multe de spus… în 1922 Asociaţia Cercetaşii României devine membru fondator al Organizaţiei Mondiale a Mişcării Cercetăşeşti, în urma ordinului de abolire dat de Carol al II-lea, Asociaţia îşi suspendă orice activitate si a renăscut în 1990, cu numele : Organizaţia Naţională „Cercetaşii României“ fiind cea mai mare mişcare neguvernamentală de tineret din România.
– De la ce varsta poti deveni Cercetas?
– de la 7 ani si pana la senectute… insusi Regele Mihai este cercetas, la cei 93 ani ai sai. Fiecare grupa de varsta are un cadru simbolic diferit, urmarind un sistem de progres, iar activitatea se desfasoara in oglinda cu structura scolara pe varste; 7-10 ani – Lupisorii (cadrul simbolic – Cartea Junglei), 11-14 ani – Temerarii (cadrul simbolic – trecerea prin toate formele de relief campie, podis, deal, munte), 15-18 ani – Exploratorii (cadrul simbolic – Cetatea si viata comunitatii din Cetate); 19-24 ani – Seniori (cadrul simbolic – Pelerinul, fiind de ajutor in comunitate).
– Si in Brasov, cand ati inceput activitatea cercetaseasca?
– Primele demersuri de a deschide un nou grup de cercetasi in Brasov au inceput in noiembrie 2014, cand, 10 adulti (vechi cercetasi din alte orase si prieteni „noncercetasi”) au pregatit un plan de dezvoltare a acestui grup.
In ianuarie si februarie 2015 au fost recrutati primii copii cercetasi de la „Orizont” Brasov ca, in martie 2015, sa depunem actele de infiintare catre Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei.