Informații pentru părinți

CINE SUNTEM

Centrul Local “Orizont Brasov” este filială a Organizaţiei Naţionale “Cercetaşii României”. Aceasta este neguvernamentală și non-profit , bazându-se pe educaţie non-formală, voluntariat, principii şi valori cercetăşeşti.

CE FACEM

Misiunea Cercetăşiei în societatea românească este de a contribui la educarea tinerilor printr-un sistem de valori bazat pe o Promisiune şi o Lege, de a ajuta la construirea unei lumi mai bune, în care oamenii sunt împliniţi ca indivizi şi joacă un rol constructiv în societate. Cercetășia responsabilizează prin practicarea democrației, dezvoltă potențialul fiecărui individ și al grupurilor, responsabilizându-i și insuflându-le valori clare.

Educație pentru viață completeând educația primită la școală și în familie, dezvoltă autocunoaștere și dorința de a ști, de a explora și de a descoperi.

Experiență în leadership oferind copiilor și tinerilor oportunitatea de a își dezvolta abilitățile de lider și de a le pune în practică, acest lucru realizându-se prin concentrarea asupra activităților de grup, oferind fiecărui individ posibilitatea de a coordona grupul din care face parte.

Un mod de viață prin principiile care stau la baza cercetășiei, un mod pe care copiii și tinerii și-l asumă respectând legea și promisiunea cercetașului. Prin cele trei dimensiuni pe care le abordează – spiritual, social și personal – cercetășia te învață cum să îți respecți angajamentele zi de zi.

Distracție cu un scop prin recreere atingându-și scopul de a susține copii și tinerii în dezvoltarea lor fizică, intelectuală, socială și spirituală. Cercetășia contribuie la construirea încrederii și a stimei de sine, la dezvoltarea abilităților de învațare, leadership, team building, aventură în aer liber și de distracție. Cercetașii învață cum să facă alegerea potrivită și să își asume responsabilitatea pentru acțiunile lor, astfel încât aceștia să fie pregătiți pentru o viață independentă.

Provocare pentru adulți oferindu-le șansa de a ajuta tinerii să se dezvolte, o modalitate de a îmbunatății relația dintre generații și calitatea societății în care trăim. Adulții se află, la rândul lor, într-un proces continuu de dezvoltare personală prin formarea pe care o primesc și prin experiențele pe care le trăiesc alături de copii si tineri.

Şi ce face un copil/tânăr la Cercetaşi?

Cercetășia este mai mult decât recreere, este educație pentru viață, un mod de a trăi și o mișcare cu impact semnificativ la nivel mondial. Cercetășia oferă tinerilor șansa de a se angaja în activități diverse, creează noi oportunități pentru aceștia, încurajează diversitatea și egalitatea, leagă noi prietenii.

Fiecare ramură de vârstă are un sistem de progres personal, un cadru simbolic (poveste) şi o organizare internă prin care îşi desfăşoară activităţile specifice.

Pe lângă tehnici şi activităţi fizice, sunt realizate acţiuni sociale, de ajutorare a membrilor comunităţii, de restructurare a anumitor spaţii publice, de plantare a copacilor în zonele în care lipsesc sau pur şi simplu aducerea unui zâmbet pe feţele celorlalţi prin activităţi simple, mărunte, dar care înseamnă mult.

Cum pot deveni cercetaş?/Cum poate deveni copilul meu cercetaş?

În primul rând accesând din meniu secțiunea ,,CONTACT”

Apoi, după participarea la câteva întâlniri şi familiarizarea cu activităţi cercetăşeşti, membrul aspirant îşi poate depune Promisiunea de Cercetaş şi cea a ramurii de vârstă specifice.

De la ce vârstă poţi fi Cercetaş?

Cercetaş poate fi oricine cu vârsta cuprinsă între 7 şi 24 de ani. Dat fiind faptul că unii intră în sistemul de învăţământ mai devreme sau mai târziu decât majoritatea, trecerea de la o ramură de vârstă la alta se bazează mai mult pe clasa/anul de şcoală în care se regăsesc copiii/tinerii cercetaşi.

Astfel, la cercetaşi avem 4 ramuri de vârstă:

  • Lupişori (7-10 ani sau clasele I-IV);
  • Temerari (11-14 ani sau clasele V-VIII);
  • Exploratori (15-18 sau clasele IX-XII);
  • Seniori (18-24 ani sau anul I de facultate-sfârşitul facultăţii).

Limita maximă de vârstă este mai mult sau mai puţin fictivă, pentru că orice persoană se poate implica în activităţi, organizarea acestora şi în special în organizarea Centrului Local, indiferent de vârstă. Orice senior sau persoană care vrea să se implice la nivelul acesta, poate deveni Lider. Desigur, pentru a fi Lider trebuie parcurse mai întâi o serie de stagii de formare şi o perioadă de timp în care se construieşte o anumită experienţă, iar indivizii îşi pot testa abilităţile şi pot învăţa de la ceilalţi cercetaşi adulţi.

Cât costă sa fiu cercetaș?

Ei bine, deoarece suntem o organizație non-profit, plătim o cotizație de 130 de lei per an. Banii care se strâng sunt folosiți pentru a achiziționa echipamentul necesar pentru diferitele activități (ex:corturi). Pe lângă această cotizație anuală, la începutul ,,carierei” de cercetaș este nevoie să achiziționezi uniforma de cercetaș și anume: camașa cu însemnele centrului local, eșarfa( în funcție de grupa de vârstă) pe care o vei primi în momentul în care îți depui promisiunea și dacă dorești chiar și tricoul centrului local. Toate acestea ajung in jurul sumei de… lei.