“În lumea muschetarilor”, campul de iarna al Centrului Local Orizont Brașov, la Bran, 7-10 februarie 2019

Dacă o poză face cât 1000 de cuvinte, înseamnă că cele câteva sute de poze din Campul de iarnă ar avea nevoie de sute de mii de cuvinte pentru a descrie doar o parte din ceea ce s-a întâmplat “În lumea muschetarilor”, campul de iarna al Centrului Local Orizont Brașov, ce a avut loc la Bran în perioada 7-10 februarie 2019.

 
Campul, desfășurat sub deviza “Toți pentru unul și unul pentru toți”, a stabilit un nou record al numărului de participanți – 168 de persoane, fiind cel mai mare camp din istoria de patru ani a Centrului Local. Cei 18 lideri participanți au intrat în pielea personajelor lui Alexandre Dumas din “Cei trei muschetari” și i-au antrenat timp de patru zile pe lupișorii, temerarii și exploratorii brașoveni pentru a obține la final gradul de Muschetar.

Athos, Porthos , Aramis și D’Artagnan, alături de Căpitanul de Treville, Regele Ludovic, Regina, Contele de Money, Ducele de Buckingham, Maica Stareță, d-na Bonancieux dar și Milady, Cardinalul Richelieu, Sophy Delacroix, Contele de Rochefort, Locotenentul Felton, călăul din Lille și nu în ultimul rând Povestitorul au “croit” peste 20 de ateliere la care cercetașii – viitori muschetari – și-au antrenat creativitatea, istețimea, fizicul și psihicul pentru a-i demostra Căpitanului de Treville că merită să fie primiți în Gărzile Regale.

În prima zi, cercetașii s-au împărțit în echipe mixte de lupișori, temerari și exploratori și s-au antrenat la cazarmă, și-au creat costumul de muschetar la Atelierul heraldic, au învățat dansul gărzii regale, au dezlegat enigmele muschetarilor, au scris scrisori de recomandare către Căpitanul de Treville și au învățat imnul muschetarilor. Seara, în cadrul ceremoniei de deschidere a campului, Căpitanul de Treville le-a urat bun venit cadeților, amintindu-le că “disciplina e focul purificator prin care talentul devine aptitudine” și că “succesul poartă semnătura celor care fac zilnic efortul de a lăsa o lume mai bună decât au găsit-o”. Apoi echipele și-au citit scrisorile de recomandare, Căpitanul primindu-i cu bucurie pe toți cadeții în subordinea lui.

Cea de-a doua zi a debutat cu “La teritoire de les musquetaires”, probă de supraviețuire într-un mediu ostil. Echipele de cercetași au făcut focul pe zăpadă și au preparat un ceai, s-au ajutat între ei să depășească obstacolele întâlnite în pădure și s-au sfătuit pentru a selecta obiectele esențiale de care au nevoie în sălbăticie. După prânz a pornit vânătoarea de indicii pentru a recupera bijuteriile Reginei, cei care le-au găsit fiind răsplătiți cu ordinul “Pufuletele de aur”. Seara s-a încheiat cu piscină, jocuri pentru lupișori și filme pentru temerari și exploratori.
 

Academia muschetarilor și-a deschis porțile în cea de-a treia zi, chemându-i pe cercetași la cursuri multe și diverse. Lupii au studiat Valorile muschetarilor, Drepturile muschetarilor (drepturile copiilor), Vocea muschetarilor (atelier de public speaking), Codul secret al muschetarilor (descifrarea de enigme și ghicitori) și s-au antrenat En garde 1,2,3 (antrenament fizic, ștafetă) și cu Garda muschetarilor (joc de team building), au învățat să coasă cu Muschetarul croitor și au aflat din secretele Vraciului gărzii regale despre igienă și prim ajutor. Temerarii au încercat să afle cât de bine își cunosc echipa în cadrul atelierului Fapte, nu doar vorbe, s-au întâlnit cu Oaspeții lui D’Artagnan (teambuilding), au învățat strategii anti-bullying la Muschetarii #Rezist, au intrat în Liga dreptății și au căutat Diamantele reginei. Programul exploratorilor a inclus un hike plin de provocări și un atelier de comunicare Super G vine în ajutorul muschetarilor. Seara s-a încheiat cu un foc de tabără la lumina căruia Andreea și Vasile și-au depus promisiunea de cercetași, primind eșarfele de voluntar.

Ultima zi a fost încărcată de emoția depunerilor de promisiuni: 36 de lupi și 23 de temerari au promis că o să facă tot posibilul să lase lumea mai bună decât au găsit-o – printre emoții, voci tremurânde și părinți veniți special pentru a asista la ceremonie.

Dar pe lângă toate lucrurile învățate în camp, cercetașii au luat cu ei în bagaje patru zile petrecute împreună, în care au împărțit mâncarea, dormitorul, piscina și bunătățile aduse de acasă, s-au jucat, au alergat, au râs, au cântat, s-au încălzit împreună la focul de tabără, s-au ajutat reciproc să învețe Promisiunea și au depus-o împreună. Și sperăm că acest “împreună” i-a făcut să fie mai apropiați unii de alții, pentru că e mai ușor să lași în urma ta o lume mai bună când acționezi împreună și nu uiți deviza “Toți pentru unul și unul pentru toți!”.

autor,
Mihaela Musătoiu
voluntar Cercetașii României CL Orizont Brașov

Pentru a vedea trăirile și experiența cercetașilor nostri în campul de iarna 2019, vă invităm să accesați următoarele link-urile cu poze si video create de liderii Aurel Ardeleanu si Claudiu Năstăsescu:

Poze:
https://photos.app.goo.gl/K4LzXXWwyE2wfRcY7

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *