Fiecare ramură de vârstă are un sistem de progres personal, un cadru simbolic (poveste) şi o organizare internă prin care îşi desfăşoară activităţile specifice.
Acestea pot varia de la o ieşire scurtă (hike) de 1-2 zile, până la un camp (tabără) de 2 săptămâni. În cadrul lor, copiii/tinerii pot învăţa cum să se descurce în natură, cum să construiască un adăpost în diferite anotimpuri, noduri şi tehnici de construcţii, cum să facă focul cu cele mai puţine resurse, cum să se comporte şi să preţuiască natura.
Pe lângă tehnici şi activităţi fizice, sunt realizate acţiuni sociale, de ajutorare a membrilor comunităţii, de restructurare a anumitor spaţii publice, de plantare a copacilor în zonele în care lipsesc sau pur şi simplu aducerea unui zâmbet pe feţele celorlalţi prin activităţi simple, mărunte, dar care înseamnă mult.
Să nu uităm şi de distracţie, care poate fi de la simple jocuri, la vizitarea sau realizarea unor expediţii/trasee în spaţii culturale, în care înveţi despre oraş răspunzând la provocări.
Un important element al mişcării Scout, este învăţarea prin acţiune, înveţi făcând. Astfel, tot ceea ce învaţă copiii sau tinerii, este prin forţele şi abilităţile proprii.