Împreună cu părinții și apropiații lor, câteva zeci de participanți s-au adunat, pe 1 decembrie, în Piața Unirii, într-o zi geroasă, dar însorită, pentru a sărbători primii 100 de ani ai României.
Cercetașii au pornit, la fel ca înaintașii lor, din locuri diferite (de la Modarom – lupișorii, Universitatea Transilvania – temerarii și Biblioteca Județeană George Barițiu – exploratorii), îndreptându-se cu toții spre Piața Unirii pentru a se uni și a pune împreună cele trei bucăți de steag de culoare roșie, galbenă și albastră, într-un singur drapel.
Pregătirile pentru Centenar au început cu câteva zile înainte, la sediul CL Orizont, cu urmărirea unui documentar despre Marea Unire și cu prezentarea interactivă a Cristinei, însoțită de completările și comentariile cercetașilor.
După documentar, copiii au trecut la treabă. Fiecare a scos bucata de material în culorile roșu, galben sau albastru adusă de acasă și a cusut-o alături de bucățile de aceeași culoare aduse de colegii de patrulă. Patrulele au prins apoi bucățile împreună, confecționând una dintre cele trei părți ale steagului: lupișorii – bucata roșie, temerarii pe cea galbenă, iar exploratorii pe cea albastră.
Ajunși în Piața Unirii, cercetașii au depus la mormântul Eroului Necunoscut o coroană si cîteva jerbe, în semn de respect pentru soldații care s-au luptat și au murit pentru realizarea Unirii, și au ținut un moment de reculegere în amintirea lor.
A urmat apoi momentul mult așteptat, în care cele trei părți ale steagului au fost prinse împreună, formând steagul României și simbolizând Unirea Principatelor. La fel ca acum 100 de ani, s-a citit Rezoluția Adunării Naționale de la Alba Iulia, reprezentanți ai fiecărei grupe de cercetași citind câte trei puncte.
Voluntari noi ai CL Orizont Brașov prezenți la eveniment, Miha, Lucian, Mihaela, Geta, Alexandra, Ioana și Vlad, au fost surprinși de invitația de a-și depune promisiunea de cercetaș și de a primi eșarfa de cercetaș. Invitația a fost primită cu multă bucurie, emoție și chiar și câteva lacrimi.
Pentru implicarea în activitățile dedicate Centenarului, cercetașii au fost răsplătiți cu o insignă specială, de Centenar, pentru unii dintre lupișori fiind prima insignă primită de când au pornit pe drumul cercetășiei.
Cercetașii s-au îndreptat apoi spre casele lor, luând cu ei tricolorul care-i va însoți de acum înainte la activitățiile lor. Piața Unirii, golită de vocile zglobii ale cercetașilor, a rămas în grija Eroului Necunoscut, care probabil încearcă să amintească oamenilor mai puțin jertfa sa, și mai mult rezultatul ei – Unirea Principatelor Române.
Cercetași, gata oricând!
Autor: Mihaela Mușătoiu
voluntar Cercetașii României CL Orizont Brașov
Rezoluțiunea Adunării Naționale de la Alba Iulia
(partea citită de cercetași după unirea celor trei bucăți de steag)
I. Adunarea Națională a tuturor Românilor din Transilvania, Banat și Țara
Ungurească decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de
dânșii cu România.
II. Adunarea Națională rezervă teritoriilor sus indicate autonomie.
III. Adunarea Națională proclamă ca principii fundamentale libertatea națională
pentru toate popoarele.
IV. Adunarea Națională dă expresie dorinței sale ca în viitor să se elimine războiul.
V. Românii adunați în această Adunare Națională salută pe frații lor din Bucovina.
VI. Adunarea Națională salută cu iubire și entuziasm liberarea națiunilor subjugate
până aici în Monarhia austro-ungară.
VII. Adunarea Națională cu smerenie se închină înaintea memoriei acelor bravi
români, care în acest război și-au vărsat sângele pentru înfăptuirea idealului
nostru murind pentru libertatea și unitatea națiunii române.
VIII. Adunarea Națională dă expresiune mulțumirei și admirațiunei sale tuturor
Puterilor Aliate.
IX. Adunarea Națională hotărăște instituirea unui Mare Sfat Național Român.