Cercetășia este mai mult decât recreere, este educație pentru viață, un mod de a trăi și o mișcare cu impact semnificativ la nivel mondial. Cercetășia oferă tinerilor șansa de a se angaja în activități diverse, creează noi oportunități pentru aceștia, încurajează diversitatea și egalitatea, leagă noi prietenii. Cercetășia responsabilizează prin practicarea democrației, dezvoltă potențialul fiecărui individ și al grupurilor, responsabilizându-i și insuflându-le valori clare.
Fondatorul mişcări cercetasesti este Lordul Baden Powell, născut la Londra pe 22 februarie 1857.
În România
În 1912 apăreau primele grupuri de cercetaşi români (Blaj, Braşov, Bucureşti) pentru ca în 1914, datorită activităţii lor creative, să ia fiinţă Asociaţia Cercetaşii României, recunoscută oficial.
În timpul Primului Război Mondial, cercetaşii români au dat o mână de ajutor în spatele liniei frontului, fiind prezenţi acolo unde era nevoie, înlocuind sanitari, curieri, telegrafişti. În memoria celor ce au murit atunci, la Tecuci a fost ridicat un monument, singurul din lume dedicat cercetaşilor.
În 1922 Asociaţia Cercetaşii României devine membru fondator al Organizaţiei Mondiale a Mişcării Cercetăşeşti. În 1937, anul desfiinţării sale, Organizaţia se afla peste tot unde era nevoie de ajutorul ei.
În urma ordinului de abolire dat de Carol al II-lea, Asociaţia îşi suspendă orice activitate. Renăscută în 1990, Organizaţia Naţională „Cercetaşii României“, cea mai mare mişcare neguvernamentală de tineret din România, se face repede cunoscută atât în ţară cât şi în străinătate.
În 1993, Organizaţia Naţională „Cercetaşii României“ este singura mişcare cercetăşească din România reprimită în Organizaţia Mondială a Mişcării Scout care numără în prezent peste 30.000.000 membri activi în 216 ţări şi teritorii. În România, peste 3.500 de membri îşi desfăşoară activitatea în 75 de grupuri.
Centrul Local Orizont Brasov a luat fiinta oficial in 19 aprilie 2015.
Primele demersuri de a deschide un nou grup de cercetasi in Brasov au inceput in noiembrie 2014, cand, 10 adulti (vechi cercetasi din alte orase si prieteni „noncercetasi”) au pregatit un plan de dezvoltare a acestui grup.
In ianuarie si februarie 2015 au fost recrutati primii copii cercetasi de la „Orizont” Brasov ca, in martie 2015, sa depunem actele de infiintare catre Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei.
Pentru desfasurarea activitatilor, am fost sprijiniti atat de parinti, prieteni cat si de institutii, de exemplu, de Biserica Catolica Sfanta Cruce, de langa Orizont 3000 – care ne pune la dispozitie un spatiu de intalniri saptamanale.
Un An Cercetasesc functioneaza, in mare masura, dupa programa scolara – activitatile cercetasesc completand educatia formala din scoli cu un sistem bazat pe invatarea prin actiune. Astfel, primele intalniri din an, au loc la jumatatea lunii septembrie, ca in octombrie sa fie Deschideri Oficiale de An Cercetasesc si incheiem activitatea anuala la final de iunie, inceput de iulie – cu tabara cercetaseasca de vara.