Deschiderea anului cercetășesc 2018-2019

Deschiderea anului cercetășesc a fost întâmpinată cu strigăte de bucurie de peste 200 de participanți, lupișori, temerari, exploratori, lideri, voluntari, invitați și părinți ai Centrului local Orizont Brașov, care abia a reușit să cuprindă imensul cerc în Șaua Tâmpei.

Ziua însorită și caldă de duminică, 21 octombrie, a început în Răcădău, de unde cercetașii au pornit pe traseu în grupuri, după ce au participat la atelierul susținut de către Decathlon despre îmbrăcămintea adecvată pentru munte.

Ascensiunea pe Tâmpa a fost și o incursiune în timp pentru participanți. Primul punct de oprire a fost dedicat Trecutului, unde au fost prezentate imagini de la activitățile anului cercetășesc anterior, 2017-2018. Cercetașii cu vechime și părinții lor au rememorat aventurile trecute cu ajutorul fotografiilor expuse, în timp ce noii membri și-au format o idee mai clară despre ce înseamnă cercetășia.

 

După o porțiune de drum și un popas la izvor pentru umplerea sticlelor cu apă, cercetașii au ajuns în Prezent, unde a fost citit regulamentul centrului local și fiecare patrula și-a prezentat numele și strigătul. Părinții cercetașilor au primit cu bucurie provocarea de a se organiza în patrule și de a-și găsi un nume și un strigăt.

Chiar înainte de intrarea pe Șaua Tâmpei a fost organizată o plimbare în Viitor, unde copiii și părinții au aflat principalele activități ale noului an cercetășesc. Pe lângă acțiunile deja cunoscute (campurile de iarnă și vară, Îngerașul, Moș Crăciun e cercetaș, Ordinul Cadoului Fermecat, participarea la Brașov Heroes, Lumina păcii, Cercetașii au talent, Ora Pământului sau Cercetașii înverzesc România), Viitorul a rezervat și câteva surprize prin anunțarea unor activități noi, cum ar fi Balul cercetășesc, sărbătorirea Zilei Europei sau Scout în familie.

 

Ultimul popas al zilei a fost chiar pe Șaua Tâmpei, la cel de-al doilea atelier pregătit de Decathlon, unde s-a discutat despre cum ne pregătim rucsacul înainte de plecarea în drumeție. Atelierul a luat forma unei discuții în care fiecare a venit cu propriile propuneri, care au fost dezbătute împreună.

După un picnic pe câmpia însorită, a urmat formarea cercului cercetășesc în care au fost incluși și părinții. Tromppy și Cristina au animat atmosfera cu mai multe jocuri specifice cercetașilor, entuziasmul și chiotele acestora ținând la distanță chiar și norii de ploaie. Prezentarea patrulelor a fost unul dintre cele mai amuzante momente ale întâlnirii, numele și strigătele alese dovedind că umorul și creativitatea stau la loc de cinste în cercetășie. Nici părinții nu s-au lăsat mai prejos și au venit cu nume și strigăte de patrulă iscusite și amuzante, încât întrebarea unui lupișor dacă nu există patrule și pentru adulți a fost perfect justificată.

Participanții la Campul local de vară din iunie 2018, cu tematica ”Școala de vrăjitorii și magii Hogwarts”, au avut surpriza primirii unei scrisori direct de la Albus Dumbledore, venită cu poșta bufnițelor, în care au fost felicitați pentru prestația lor și au primit badge-urile Campului de Vară a Centrului Local Orizont Brașov.

O altă surpriză i-a fost rezervată Anei, care după ce a citit Legea cercetașilor, a fost chemată pentru a depune promisiunea de lider. A fost un moment emoționant și îi urăm și pe această cale bun venit în Marea Familie a Liderilor Cercetași!

După atâtea jocuri, râsete și emoții, prăjiturile pregătite de părinți au reprezentat ultima bucată din puzzle-ul unei zile petrecute în spiritul cercetășiei – în mijlocul naturii, alături de prieteni, sub semnul jocului și al veseliei.

Gata oricând!

Mihaela Mușătoiu,
voluntar cercetaș  al Centrului Local ”Orizont” Brașov
Organizația Națională Cercetașii României

        

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *